06-10 OCAK 2025 TARİHLERİ ARASINDA KUTLANACAK OLAN ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAFTASI KUTLUYORUZ.
Evde Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği ve tasarrufu için evlerde kolayca uygulanabilecek önlemlerle hem enerji tüketiminden hem de maliyetten tasarruf edebiliriz.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakmak için enerjiyi temiz kaynaklardan sağlamak, kalkınma yolundaki ülkemizin ilk hedeflerinden biridir.
Tüketim alışkanlıklarımızdaki ufak değişiklikler bizlere çok şey kazandırır.
Yapılan araştırmalarda yalıtımsız binaların, pencereleri, duvarları, merdivenleri, tavanları ve zemin döşemeleri bile ısı kaybında önemli bir yere sahiptir. Binadan kaçan ısı miktarını azaltan ısı yalıtımı, enerji tasarrufu için ilk ve en önemli adım olarak öne çıkmaktadır.
Evlerde elektriği, elektrikli ev aletlerinde ve aydınlatmada kullanmaktayız. Evlerde kullandığımız elektriğin temsili gösterimi aşağıdaki şekildedir:
%30 Buzdolabı ve Derin Dondurucu
%12 Aydınlatma
%9 Çamaşır makinesi
%9 Isıtıcılar
%7 Televizyon
%4 Bulaşık Makinesi
%3 Kurutucu
%26 Diğer
Bu paylaşım birçok değişkene bağlı olarak farklılık gösterebilir. Örneğin evinizde klima kullanmıyorsanız ısıtma ve soğutma için elektrik kullanımını neredeyse sıfıra indirgeyebiliriz. Ya da evinizde ütü çok miktarda yapılıyorsa diğer kısmındaki elektrik kullanım payını yükseltebiliriz.
Okulda Enerji Verimliliği
Türkiye’de 550 bin öğretmen, 10 milyon veli ve 20 milyon kadar öğrenci var. Ve bu eğitim sektörü ile bağlantılı insan sayısı neredeyse Türkiye’nin nüfusunun yarısına eşit durumda. Peki hal böyleyken neden enerjimizi doğru kullanmayı, verimli kullanmayı ve tasarruf etmeyi okullara taşımayalım ki?
Okullarda aşılanacak her enerji verimli davranış, çocukların geleceklerinde alışkanlık haline getirecekleri enerji verimli hareketlere dönüşecektir. Hatta bununla da kalmayıp;
Çevre sorumluluğu artacaktır.
Enerji tüketimi azalacak ve ekonomik olarak tasarruf edilecektir.
Okullarda topluluk ruhu gelişecektir.
Peki Okullardaki Elektrik Tasarrufu İçin Neler Yapılabilir?
Okullarda çoğu zaman lambalar boşa yanmaktadır. Bu nedenle okul koridorlarında, merdivenlerde, tuvaletlerde ve okul çevre aydınlatmasında fotoselli ürünler tercih edilmelidir. Bu şekilde lambaların açık unutulması ve sürekli yanarak enerji tüketimini artırmaları gibi bir problemle karşılaşılması söz konusu olmaz.
Bilgisayar, projeksiyon cihazı ve akıllı tahtalar, derste kullanıldıktan sonra kapatılmalıdır. Eğer bu cihazlar çok kısa süre içerisinde tekrar kullanılmayacaksa bekleme konumunda bırakılmaları yerine, tamamen kapalı konuma getirilmeleri gerekir.
Okulda kullanılan yazıcılar, fotokopi makineleri, televizyonlar, ses sistemleri ve diğer ofis makineleri de kullanılmadıklarında kapatılmalıdırlar. Bekleme konumunda da bu cihazların enerji tüketimleri belirli oranda devam ettiğinden, özellikle gece boyunca kullanılmayacakları için derslerin bitiminden sonra tüm cihazların fişleri prizlerden çıkartılmalı ya da elektrik sigortası kapalı konuma getirilmelidir.
Okullarda kullanılan klima, buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gibi elektrikli eşyalar satın alınırken de enerji verimliliği yüksek ürünler tercih edilmelidir.
Okullardaki ısıtma kazanlarının periyodik bakımlarının yapılması, verimsiz olanlarının değiştirilmesi, okul binalarının duvar, pencere ve çatı yalıtım seviyelerinin yükseltilmesi de okul yönetimlerinin dikkat etmesi gereken hususlardır.
İş Yerinde Enerji Verimliliği
Yeri geldiğinde evimizden daha fazla vakit geçirdiğimiz ofislerimiz, dükkânlarımız, iş yerlerimiz günlük hayatımızın büyük bir kısmını kaplıyor.
İş yerinde ani enerji düşmelerine kahveler yetişiyor, peki geleceğimiz ve çevremiz için kaybedeceğimiz enerjilerin önüne ne geçiyor?
· Günün serin saatlerinde kapatacağınız klimalar,
· Ofis araç ve gereçlerinin düzenli bakımı,
· Kullanmadığımız odadan çıkarken kapatılan ışıklar,
· İki tarafını da kullanacağımız kâğıtlar,
· Kullanılmayan cihazları açık konumda bırakmamak, bunlar tasarrufların sadece bir kısmı.
Ofislerde kullanılacak elektronik (sensörlü) musluklar ise ilk başta pahalı çözümler olsa da bunlar sadece gerekli olduğunda suyun akışına izin verir ve suyun boşa akmasını önlerler. Ayrıca tuvalette sifon rezervuarının içine koyacağımız bir ağırlık rezervuar hacmini azaltarak daha az su harcamamızı sağlar.
Yolda Enerji Verimliliği
• Kısa mesafelere yürüyerek gidin veya çevrenizde uygun yollar varsa bisiklet kullanın. Yürümek ve bisiklet kullanmak hem sağlığınız için faydalı hem de çevre dostu eylemlerdir.
• Minibüsler, pikaplar, kamyonetler, arazi araçları gibi yüksek motor hacmine sahip araçlar, diğerlerine göre daha çok yakıt tüketir. Gerekmedikçe bu tip araçları kullanmaktan kaçının.
• Periyodik olarak lastiklerinizi kontrol ettirin. 0.5 bar eksitilmiş hava, yakıt tüketimimizi yüzde 5 oranında artırır.
• Aracınızda bulunan 100 kiloluk bir yük, 100 kilometrede 1 litre daha fazla yakıt tüketmenize neden olur. Bagajınızda bulunan gereksiz eşyaları temizleyin.
• Arabanızı hareket halindeyken ısıtmaya çalışın. Araba dururken daha geç ısınır ve daha çok yakıt tüketir.
• Karayolu ulaşımı yerine demiryolu ve denizyolu ulaşımını tercih edin. Karayolu, denizyoluna göre 3 misli, demiryoluna göre 2 misli daha fazla enerji sarf eder.
• Otomobilinizi camları açık olarak saatte 100 km'lik bir hızla kullanmanız yüzde 4 daha fazla yakıt tüketimine sebep olur.
• Otomobilinizi 95 km/saat hızın üzerinde kullanmanız daha fazla benzin tüketimine neden olur.
• Gereksiz yere ani olarak fren ve gaza basmak, yakıt tüketimini yüzde 5 artırır.
• Yolculuk dediğiniz yalnız hiç çekilmez. Eğer imkanınız varsa birlikte çalıştığınız kişilerle ortak olarak işyerine gidip gelmek, hem sizin hem de onların yakıt ve araç giderlerini azaltacaktır.
• Hem enerjisini verimli kullanmak hem ulaşım giderlerinden tasarruf etmek isteyen ama aracını paylaşmak gibi bir imkanı olmayanların ise bir seçeneği daha var! Toplu taşıma. Yolculuklarınızda özel aracınızın yerine, tren, metro, otobüs, vapur ve bunun gibi toplu taşıma araçlarını tercih edebilir ya da kısa mesafeleri yürüyerek kat edebilirsiniz.
• Trafik çıkmazlarında boşa giden vaktinize bir de boşa giden enerjinizi eklemeyin. Uzun beklemelerde motorunuzu durdurun.
• Aracınızın pencerelerini yoldayken kapalı tutun ya da hava değişimini sağlayacak kadar açın. Bu size önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlayacaktır.
Adres:
MENGÜÇGAZİ MAH. NARİNKALE CAD. 327 SOK. NO: 12 (Halk Eğitim Merkezi Binası Kat 3) MALAZGİRT / MUŞ
Telefon
(436) 511-3350